Optie tuinbouw en groenvoorziening

Inhoud

Dit is een tuinbouwopleiding met eerder weinig algemene vakken en veel praktijk.
In de 2de graad krijg je les over dierengedrag en- anatomie; moet je meewerken binnen de bloemen-, groente- en bomenteelt en zal je levende dieren verzorgen…
Maar je leert evengoed over tuinen en het onderhouden en aanleggen van groene ruimten.

In de 3de graad is het zeer praktijkgericht en bouw je verder op eerder opgedane kennis. De theorie sluit meestal aan bij de praktijk en je vorming is bedoeld als voorbereiding op een brede waaier van beroepen in de tuinbouwsector.
Je kan stage lopen bij verschillende types tuinbouwbedrijven, zelfstandige tuinaannemers, in tuincentra en bloemenzaken, bij stedelijke en provinciale groendiensten….

Je verdiept je in de wereld van de land- en tuinbouwproducten (teeltvoorbereidingen, verzorging, marktklaar maken, commercialiseren…).

Pakket
Specifiek gedeelte (22u)
    • 18u Tuinbouw en groenvoorziening
    • 4u Stage tuinbouw
Complementair gedeelte (2u)
    • Begeleide studie
Basisvorming (10u)
Basisvorming 6de
Levensbeschouwelijk vak 2
Engels 2
Lichamelijke Opvoeding 2
PAV 4
DERDE GRAAD
BSO

Als je kiest voor de onderwijsvorm BSO dan kies je voor eerder weinig algemene vakken en veel praktijk. Deze onderwijsvorm stoomt je klaar om direct terecht te kunnen op de arbeidsmarkt na je opleiding.

 

Opgelet;
deze richting wordt door de uitrol van de modernisering enkel aangeboden in het zesde jaar voor het schooljaar 2023 – 2024.

Mensen die zich voor schooljaar 2023 – 2024 in deze graad en finaliteit willen inschrijven voor het vijfde jaar kunnen onderaan deze pagina de richtingen in het nieuwe systeem raadplegen.

Wat na het secundair onderwijs?

Na deze richting kan je gaan werken. Verder studeren kan eventueel ook.
Je wordt toegelaten tot alle 7de specialisatiejaren bso van het studiegebied Land- en tuinbouw. Als je slaagt in dit specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Je kunt intern onderstaand specialisatiejaar volgen.

 

Dit geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden zoals Se-n-Se en het hoger onderwijs. Voor een aantal richtingen in het hoger onderwijs kan je een voorbereidend jaar volgen.

Mogelijke verdere studies zijn:

– Land- en tuinbouwmechanisatie (BSO – Derde leerjaar)
– Tuinaanleg en onderhoud (BSO – Derde leerjaar)
– Tuinbouwproductie (BSO – Derde leerjaar)
– Professionele Bachelors Agro- en Biotechnologie: Tuinbouw
– …

 

Enkel voor het vijfde leerjaar tijdens schooljaar 2023-2024