Hieronder vindt u het studieaanbod vanaf 2021-2022 van onze school in de 2de graad in het eerste leerjaar.
Hieronder vindt u het studieaanbod vanaf 2021-2022 van onze school in de 2de graad in het eerste leerjaar.
Als je kiest voor finaliteit doorstromen dan kies je voor een brede theoretische vorming die jou niet rechtstreeks voorbereidt op een beroep. Handenarbeid komt niet in deze onderwijsvorm aan bod. Kiezen voor doorstromen is kiezen om verder te studeren.
Een leerling uit de studierichting humane wetenschappen:
In de derde graad volg je verder de richting humane wetenschappen. Na de derde graad kan je volgende richtingen uit gaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze doorstroomfinaliteit.
Natuurwetenschappen is een wetenschappelijke studierichting in de tweede graad uit de finaliteit doorstroom. Het domeinoverschrijdend karakter biedt de leerlingen een brede, algemene vorming. Het specifiek gedeelte zorgt voor een verdieping in de wetenschapsvakken en voor een sterkere wiskundige ontwikkeling. Natuurwetenschappen stoomt leerlingen klaar voor een wetenschappelijke studierichting in de derde graad uit de finaliteit doorstroom, met de intentie tot een vervolg in het hoger onderwijs.
Leerlingen kiezen deze studierichting vanuit hun interesse in wetenschappen en wiskunde. Ze zijn nieuwsgierig van aard, zoeken naar verklaringen, willen zelf experimenteren en kunnen logisch redeneren. Leren onderzoeken en onderzoekend leren staan hier centraal. De leerlingen zijn in staat om zelfstandig informatie kritisch te bekijken, te structureren en te verwerken. Ze hebben aandacht voor correct taalgebruik en willen hun communicatieve vaardigheden versterken. Deze leerlingen zien voor zichtzelf een toekomst weggelegd in wetenschappelijke vervolgopleiding in het hoger onderwijs.
In de derde graad volg je de richting wiskunde wetenschappen. Na de derde graad kan je volgende richtingen uit gaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze doorstroomfinaliteit.
In deze opleiding staat architectuur centraal. Naast een artistieke vorming krijg je een flinke dosis wiskunde en wetenshappen , qua moeilijkheidsgraad te vergelijken met andere wiskundige ASO-studierichtingen. Je leert je mondeling en schriftelijk uitdrukken in verschillende talen en anderstalige vaklitteratuur.
In de derde graad volg je de richting Architecturale vorming. Na de derde graad kan je volgende richtingen uitgaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze doorstroomfinaliteit.
Als je kiest voor dubbele finaliteit dan kies je voor een combinatie van algemene vorming, technische vakken en praktijkvakken. Deze finaliteit geeft zowel een voorbereiding op de arbeidsmarkt als op het hoger onderwijs.
De studierichting maatschappij en welzijn is een studierichting in de dubbele finaliteit, gericht op een specifieke waaier aan opleidingen in het hoger onderwijs waar mens en samenleving centraal staan evenals een mogelijke toegang tot de arbeidsmarkt.
Leerlingen leren daarom leerinhouden uit toegepaste psychologie, pedagogiek en toegepaste biologie functioneel integreren in competenties die belangrijk zijn bij het omgaan met en zorgen voor kinderen en volwassenen.
Maatschappij en welzijn wordt als domeingebonden studierichting aangeboden in de 2de graad. De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze dubbele finaliteit.
Een leerling uit de studierichting maatschappij en welzijn:
In de derde graad volg je de richting Gezondheidszorg. Na de derde graad kan je volgende richtingen uitgaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze dubbele finaliteit.
Biotechnieken is een wetenschappelijke studierichting uit de dubbele finaliteit binnen het studiedomein STEM. Leerlingen krijgen een brede algemene vorming en focussen in het specifiek gedeelte op chemie en statistiek. In tegenstelling tot de theoretische bandering in biotechnische wetenschappen uit de doorstroom staan in deze richting vooral labo- en stemvaardigheden en het analyseren van biochemische productieprocessen centraal.
Leerlingen die kiezen voor deze studierichting houden van chemie, laboactiviteiten en biochemische processen. Ze werken graag nauwkeurig en hebben oog voor detail. Onderzoeken, analyseren en oplossingen zoeken voor problemen zijn een kolfje naar hun hand.
In de derde graad volg je de richting biotechnologische en chemische technieken. Na de derde graad kan je volgende richtingen uit gaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze dubbele finaliteit.
Er is geen specifieke vooropleiding vereist maar je wiskundige basis moet voldoende sterk zijn.
In de tweede graad Grafische communicatie krijg je een brede grafische basisopleiding die eerder theoretisch is.
De opleiding is stevig wiskundig-wetenschappelijk onderbouwd en is na de derde graad bedoeld als directe voorbereiding op het hoger onderwijs.
In de specifieke vorming verwerf je grafisch-technologische kennis, inzicht in esthetische en technische aspecten van het grafisch product en in de productieprocessen.
Zowel gedrukte als elektronische producten (website en cd-rom) komen aan bod.
Je leert werken met softwarepakketten tekstopmaak, database, presentatie.
Je maakt kennis met typografie, tekstverwerking, reproductiefotografie en de verschillende druktechnieken.
Je leert een grafisch product plannen en evalueren.
Je maakt kennis met het grafisch productieproces: concept en ontwerp, document- en paginaopmaak, impositie en belichten van de drukvorm, druktechnologie en print, nabewerken, veredelen, afwerken en elektronisch publiceren.
Je leert een communicatievraag analyseren en hiervoor oplossingen aanreiken.
In de derde graad volg je de richting Multimedia. Na de derde graad kan je volgende richtingen uit gaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze dubbele finaliteit.
Als je kiest voor finaliteit arbeidsmarkt dan kies je voor eerder weinig algemene vakken en veel praktijk. Deze finaliteit stoomt je klaar om direct terecht te kunnen op de arbeidsmarkt na je opleiding.
De studierichting zorg en welzijn is een studierichting in de arbeidsmarktgerichte finaliteit, gericht op doorstroom naar de arbeidsmarkt.
Leerlingen leren daarom basiscompetenties die belangrijk zijn bij het omgaan met en zorgen voor kinderen en volwassenen.
Zorg en welzijn wordt als domeingebonden studierichting aangeboden in de 2de graad. De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze arbeidsmarktgerichte finaliteit.
Een leerling uit de studierichting zorg en welzijn:
In de derde graad volg je de richting Assistentie in Wonen, zorg en welzijn. Na de derde graad kan je volgende richtingen uitgaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze arbeidsmarkt.
Dit is een tuinbouwopleiding met eerder weinig algemene vakken en veel praktijk. Leerlingen die houden van de natuur en het buitenleven en die de handen uit de mouwen willen slaan hebben hier plaats. Vergeet echter niet dat je zowel lessen krijgt over planten, dieren als over milieu.
De opleiding is ruim. Zo krijg je les over dierengedrag en –anatomie; moet je meewerken binnen de bloemen-, groeten- en bomenteelt en zal je levende dieren verzorgen.
Maar je leert evengoed over tuinen en het onderhouden en aanleggen van groene ruimten. Ook het gebruik van producten, machines en gereedschappen uit de land- en de tuinbouw zit in het volledige pakket.
In de derde graad volg je de richting Groenaanleg en -beheer. Na de derde graad kan je volgende richtingen uit gaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze arbeidsmarkt.
In decor en etalage krijg je een brede en vooral praktische basisopleiding met weinig algemene vakken. Deze artistieke en creatieve opleiding richt zich zowel op de reclamewereld als op de étalage- en/of de decoratiesector. Je leert met kleuren , compositie, vormen, typografie … spelen. Je leert tekenen wat je ziet rondom jou en gebruikt hiervoor potlood, pen, inkt , verf, pastel en grafische computerprogramma’s.
Je leert zowel logo’s, affiches, folders, wenskaarten, illustraties als reclameborden en –verpakkingen ontwerpen. Een flinke dosis creativiteit en eigen fantasie zijn beslist nodig. Ook wordt aandacht besteed aan het bedenken en uitvoeren van boeiende en overzichtelijke etalages en standen. Je leert hiervoor allerlei materialen gebruiken (karton, papier, hout, leder, papier-maché, klei…). Je maakt kennis met de belangrijkste kunststromingen en haalt hier inspiratie uit voor eigen creaties.
In de derde graad volg je de richting Publiciteit, Decor en etalage. Na de derde graad kan je volgende richtingen uit gaan:
De basisvorming is dezelfde als voor alle andere studierichtingen binnen deze arbeidsmarkt.